O vara in America: Cum e sa fii Chelner-tips&triks

31 Mar

Azi o sa va dau sfaturi referitor la jobul de waiter in SUA.

Deoarece si eu am lucrat in restaurant, la Hyatt Regency Chesapeake Bay, in SUA si ar fi bine sa stiti urmatoarea informatie:

In SUA, masa incepe de obicei cu un appetizer (aperitiv), apoi salata ori supa, apoi felul principal, apoi desert.

 1. Appetizer-ul este, dupa cum ii spune numele, un aperitiv. Adica o tratatie mica pentru a spori imaginatia si gustul clientului pentru felul urmator de mancare. De obicei nu este consistenta, nu e multa mancare in bolul respectiv, ca sa mai fie loc in stomac si pentru ce va urma.
 2. Salata si supa uneori este sarita de clienti. Cea mai simpla modalitate de a o vinde este sugerarea ca portiile sunt mici, chiar daca uneori mic la unii inseamna mare la altii 😀 . Trebuie sa stiti ca salata este diferita de Moldova, cele mai celebre fiind Cesar Salad si House Salad. Pe acestea ar trebui sa le gasiti in mai toate restaurantele. De asemenea, cand recomandati salata, trebuie sa recomandati si “dressing” (sos) pentru salata. De obicei, restaurantele au urmatoarele sosuri: cesar, remoulade, balsamic vinegar/vinaigrette, bleu cheese, 1000 island, ranch, italian dressing, french etc. Fiecare are un gust aparte; eu va recomand Bleu Cheese sa incercati. Supa este diferita de ce avem noi acasa, supa este supa sau crema si nu ciorba. O supa obisnuita: chicken noodle soup (supa de taitei), iar din creme(un fel de supa cu consistenta mare): potato soup, clam chowder, crab bisque.
 3. Felul principal– difera de locatii. Puteti asocia acest fel cu friptura cu cartofi prajiti.
 4. Desertul: aici veti vedea diferente mari fata de Moldova, deoarece cred ca in SUA nu se foloseste acelasi tip de zahar. Prin urmare, desertul va avea gust diferit. Va recomand cu caldura sa incercati cheesecake si apple cobbler.

Tips&Tricks:

 • Poate in Moldova uneori felurile de mancare se aduc aproape toate deodata, dar in SUA ele se aduc separat. Asteptati pana toata lumea de la masa a terminat felul lor de mancare pentru a aduce celelalte portii. Asadar, ele se aduc treptat.
 • Intotdeauna cereti sa vedeti ID-ul persoanei care va cere alcool. In SUA e interzis sa servesti alcool la persoanele sub 21 de ani. Daca esti prins ca incalci regula aceasta, poti face puscarie, munca in folosul comunitatii, sa ti se suspende permisul de conducere, sa iei o amenda foarte mare, sa iti pierzi locul de munca. In primul rand, cei care sunt prinsi asupra faptului pot aduce mari probleme localului, caci i se poate suspenda licenta de vindere a produselor alcoolice, ceea ce poate fi un dezastru. Majoritatea restaurantelor fac cel mai mare profit din vinderea alcoolului!
 • Invatati meniul cu mancare si bauturile servite la localul vostru!
 • Faceti recomandari clientilor asupra felurilor voastre favorite de mancare de acolo.
 • Ajutati-va colegii, si cereti-le ajutorul. Munca de echipa este esentiala in acest domeniu.
 • Repetati comanda in fata clientilor, ca sa fiti siguri ca ati notat bine, si sa evitati ulterioarele plangeri.
 • De obicei, cand se greseste ceva la masa: mancarea vine tarziu, nu are gust cum trebuie, incurci felurile de mancare sau bauturi, versi bautura pe clienti din greseala sau alte probleme de felul acesta, contacteaza managerul restaurantului. El este cel care te poate scoate din probleme, si iti poate mari bacsisul prin discutarea cu clientii.
 • Vino intotdeauna spalat, aranjat si curat la lucru. Pentru baieti: deodorantul nu tine loc de dush 🙂
 • SMILE . Zambetul tau iti va aduce beneficii.

One Response to “O vara in America: Cum e sa fii Chelner-tips&triks”

 1. infowt April 1, 2011 at 13:16 #

  Bravo Tinca, keep going!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: